På dansk

De fleste, der interesserer sig for mikrofinans, taler desværre ikke dansk, så derfor er siden generelt på engelsk. Her er en introduktion på dansk, dog.

Om siden

Denne side handler om mikrofinans på alle mulige måder. Jeg håber, siden kan blive brugbar folk der gerne vil vide mere om emnet.

Hvad er mikrofinans?

Mikrofinans er når meget fattige mennesker får adgang til lån, forsikring, pengeoverførsler og andre bank-ydelser.

De institutioner, som tilbyder mikrofinans minder dog sjældent særlig meget om banker, som vi kender dem. De opsøger deres kunder selvom de bor langt ude på landet, fx på cykel og besøger kunderne ofte, fx hver uge. Derudover ydes lån – som er en væsentlig del af mikrofinans – tit uden sikkerhed, da meget fattige mennesker sjældent ejer noget, en bank vil godtage som sikkerhed. Alligevel er tilbagebetalingraten tit på over 95% – ofte helt oppe på 99%. Det sidste er fx tilfældet med SKS i Indien , som i august 2005 havde udestående lån til en værdi af $11 millioner (66 mill kr.) hos 110.000 lånere i en af de fattigste og tørkeramte regioner af Indien .

Der har været en stærkt stigende tendens i global mikrofinans, ikke mindst på grund af stor opmærksomhed fra de store donorer som FN og Verdensbanken.

Hvor mange modtager mikrofinans-ydelser?

Tallene kommer fra the Microcredit Summit Campaign, som blev sat i for at få antallet af fattige med adgang til microfinans op på 100 millioner inden 2005. Det ser ud til at være lykkedes.

Der har været og er meget hype om og interesse for mikrokredit og mikrofinans. Bl.a. har FN udnævnt 2005 til ‘The Year of Microcredit,’ Verdensbanken har oprettet CGAP og den international anerkendte masteruddannelse i udvikling, SAIS, har måttet udbyde flere og flere kurser om emnet.

Det er vigtigt at huske at der ikke er noget vidundermiddel mod fattigdom generelt, og at mikrofinans bestemt også har dårlige sider. Det er ikke nødvendigvis en god ide at sætte folk, endsige meget fattige mennesker, i gæld. Hvorfor hedder det fx aldrig mikrogæld?

Om mig

Jeg hedder Ole og er specialestuderende ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet. Jeg interesserer mig for ulandsforhold bredt set, men særligt for fattigdomsbekæmpelse, fattigdomsmåling (fx LSMS-surveys), udviklingsetik og korruption. Desuden

Ud over specialet er er jeg ved at færdiggøre en Danida-støttet film om en hospital i Uganda sammen med min kæreste, Stine.

Desuden er jeg en del af Pro Bono – PR mod fattigdom, en organisation der arbejder for at give historier om bistand og ulande en mere fremtrædende rolle i det danske mediebillede.

Tidligere har jeg været en del af Lydkoret WHOP, Vokalkompagniet , International Debat og meget andet.

Kommentarer mm. er velkomne på
odrasmussen[snabel-a]gmail[dot]com.

Venlig hilsen
Ole

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: